Βιότοποι της Ανδρου
Βιότοπος Αχλας
Πηγαίνοντας προς την εξαιρετική παραλία Βόρη θα δείτε ένα μικρο βιοτόπο, με ενα ποταμακι, με ποταμάκι και πλατάνια που καταλήγουν στην παραλία της Αχλας.
Για να πάτε στην παραλία πρέπει να περάσετε από το χωριό Βουρκωτή , στρίβετε δεξιά σε ένα κατηφορικό χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει απο μια ωραία διαδρομη 8 χιλιομετρων στην παραλία της Αχλας.
Διποτάματα
Η περιοχή Διποτάματα είναι ένας σπάνιος οικολογικός προστατευόμενος βιότοπος και χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επίσης είναι ανακυρηγμένη απο την ΕΟΚ ως οικομουσείο. Τα Διποτάματα στην Άνδρο είναι μια ποταμιά μεγάλου φυσικού κάλλους, μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, στη νοτιοανατολική περιοχή του νησιού.
Κατα μήκος της θα δείτε υπέροχα κτίσματα , περιστεριώνες , γεφύρια , αλώνια , καλντερίμια και 22 νερόμυλους. Για να περάσετε από την περιοχή πρέπει να οργανώσετε μια πεζοπορία. Θα ξεκινήσετε απο την χαράδρα μεταξύ των χωριών Κοχύλου και έξω Βουνι, που βρίσκονται στα βόρεια του όρμου ΚΟΡΘΙΟΥ, και θα καταλήξετε στην παραλια Συνέτι. Μέσα απο μια πανέμορφη καταπράσινη κοιλάδα Διποτάματα , θα περπατήσετε σε ενα λιθόστρωτο μονοπάτι, δίπλα στο φαράγγι με το ρέμα.
Θα δείτε πολούς νερόμυλους, άλλους σε καλή κατάσταση και άλλους ερειπωμένους. Κάποτε αποτελούσαν το σημαντικότερο μέσο εκμετάλλευσης της δύναμης του νερού στις Κυκλάδες. Στο οικοσύστημα ΔΙΠΟΤΑΜΜΑΤΑ ζουν οι όμορφες πεταλούδες του γένους panaxia. Η διαδρομή είναι κατηφορική.
Δείτε εδώ περισσότερα Μονοπάτι 3 | Τα Διποτάματα και το Κάστρο της Φανερωμένης
Σπήλαια της Ανδρου
Σπήλαιο του Αλαδινού
Το σπήλαιο Φόρος, που βρίσκεται στο χωριό Αλαδινού στην Άνδρο, 4 χιλιόμετρα από τη Χώρα, είναι το 15ο σπήλαιο που καταγράφηκε στην Ελλάδα από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία.
Ανακαλύφθηκε το 1937 και χαρτογραφήθηκε πλήρως το 1982.
Για να πάτε ξεκινάτε απο ένα παλιό γεφύρι και διασχίζουν ένα καταπράσινο καλντερίμι. Το σπήλαιο προσφέρει εντυπωσιακούς σταλακτίτες, σταλαγμίτες, ελικτίτες και άλλους σχηματισμούς, καθώς και μοναδικές μορφές ζωής. Η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 16-17°C με υγρασία 75%. Το σπήλαιο Φόρος είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Άνδρου.
Περισσότερα Σπήλαιο Φόρος στο χωρίο Αλαδινού
Σπήλαιο τρύπες στο Ζόρκο
Το σπήλαιο Τρύπες βρίσκεται κοντά στην παραλία Ζόρκος, στη βόρεια Άνδρο, είναι ένα φυσικό θαύμα που μοιάζει με δύο μάτια που κοιτούν τη θάλασσα. Δημιουργήθηκε από αιώνες θαλάσσιων κυμάτων και αποτελείται από μικρές στοές.
Η είσοδος του σπηλαίου είναι στενή και απότομη, απαιτώντας προσοχή, αλλά η θέα από το εσωτερικό είναι μαγευτική. Κοντά στο σπήλαιο βρίσκεται η παραλία Ζόρκος, με κρυστάλλινα νερά, άμμο και ψιλό βότσαλο, προσφέρει ένα κινηματογραφικό τοπίο.
Σπήλαιο στο Βιτάλι
Το σπήλαιο στο Βιτάλι βρίσκεται την παραλία δίπλα στην κοίτη του ποταμού.
Θα δείτε υπέροχους και πολύχρωμους σταλακτίτες.
Περισσότερα εδώ
Ἔξωπραγματικό τοπίο Βιτάλι προς Λεύκα
Βρίσκεται ανάμεσα στο Βιτάλι και τα Λέυκα. Περισσότερα όταν το βρώ….
Δείτε περισσότερα εδω
Καταράχτες στην Ανδρο
Καταράκτης στην Πιθάρα.
Για να βρείτε τον καταράκτη πρέει να πάτε στθέση Πιθάρα και να κάνετε μια μικρή πεζοπορική διαδρομή.
Ο δρόμος ξεκινάει αριστερά από το χωριό Αποίκια. Ακολουθώντας τις ταμπέλες θα διαβείτε από ένα κατάφυτο μονοπάτι χαμηλά στο ποτάμι, μέχρι το σημείο του καταρράκτη που σχηματίζουν οι πηγές.
Καταράκτης Παλαιόπολης.
Στο χωρίο Παλαιόπολη πριν το χωριό, υπάρχει ένας μικρός οικισμός, χτισμένος στο δρόμο στην πλαγιά του βουνού.
Στην αρχή του οικισμού θα δείτε τα άφθονα νερά που προέρχονται από ένα καταρράκτη που βρίσκεται ψηλά στο όρος Πέταλο.
Σημείωση. Τους καλοκαιρινούς μήνες και λόγω λειψυδρίας στερεύει.
Καταράκτης στα Ρέματα
Ο καταρράκτης στα Ρέματα βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό της Αρνη.
Ο καταρράκτης βρίσκεται ανεβαίνοντας κατά μήκος της ρεματιάς που θα συναντήσουμε. Η ρεματιά είναι κατάφυτη και η διαδρομή θα σας αποζημιώσει.
Πηγές στην Ανδρο
Πηγή Σάριζα
Η πηγή Σάριζα στην Άνδρο, γνωστή για το ιαματικό της νερό, βρίσκεται στο χωριό Αποίκια και λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τον Πασά Σαν Ριζά της Εύβοιας. Ιδρύθηκε το 1787 από τον Μακάριο Πολέμη και χρησίμευε για ύδρευση, πότισμα και πλύσιμο ρούχων. Το νερό της πηγής, πλούσιο σε μέταλλα, αναγνωρίστηκε επίσημα το 1932 για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ειδικά για τις νεφρικές παθήσεις. Η σταθερή ποσότητα νερού από την πηγή εμφιαλώνεται σε τοπικό εργοστάσιο και η φήμη της συγκρίνεται συχνά με το γαλλικό νερό Evian.
Πηγές Μαίνητες
Οι πηγές Μαινήτων στην Άνδρο βρίσκονται στον παραδοσιακό οικισμό Μαινήτων, ανάμεσα σε καρυδιές και πλατάνια. Τα νερά ρέουν από μαρμάρινα λιοντάρια στην πλατεία του χωριού, γνωστή για τις ταβέρνες και τα καφενεία της. Το χωριό θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους και καταπράσινους οικισμούς της Άνδρου, κοντά στη Χώρα. Οι πηγές βρίσκονται κάτω από το ιερό της Παναγίας της Κουμούλου, πιθανόν στη θέση αρχαίου ναού του Διόνυσου
Αλλες πηγές
Αλλες γνωστές πηγές είναι η Λεζίνα, το Ζένιο στην Κουβάρα, η Κούμουλος στις Μένητες, το Μελίτι και το Μετόχι στις Στραπουριές, η Αβυσσος στα Λειβάδια και η Ακοή και Λειβάδα στα Λάμυρα.